Výsledky Vášho hľadania sú usporiadané  podľa kompletnej ceny (včítane povinných príplatkov)
(Dobrá rada najjednoduchšie otváranie jednotlivých ponúk,  aby sa Vám nezavrela celá ponuka, je týmto spôsobom: kurzor nastavte na Vami vybraný termín * pravým tlačíkom KLIK * a v tabulke čo sa Vám otvorí KLIK na "otvor v novom okne")
späť na vyhľadávaciu tabuľku TU                                                    Kontakt na CK TOPAS : TU

Saudská Arábia - Rijád, púšť, nabatejské Madain Saleh, slávna Medina a prímorská Jeddah

Destinácia: Saudská Arábia
Kód zájazdu: 1301402
Cena od: 3 128,05 €
Príplatky od: 160 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

01.10. - 08.10. 8 dní FM dospelý: 3 128,05 € povinné prípl: +160 € letecká VIE
02.11. - 09.11. 8 dní FM dospelý: 3 128,05 € povinné prípl: +160 € letecká VIE

Popis zájazdu

Úvod:
8-dňový letecký zájazd

Perex:
Tajomné kráľovstvo Saudskej Arábie je plné prekvapení od moderného Rijádu, cez tradičný život, oázy, nekonečnú púšť, neuveriteľnú históriu arabských kráľovstiev, ako aj nabatejského mesta, ktoré bolo po Petre druhé najdôležitejšie. Nielen dve moria z východu a západu ale aj vysoké hory dotvárajú tie najkrajšie scenérie.


Program:
1. deň:
Odlet z Viedne do Rijádu, ktoré je hlavným mestom Saudskej Arábie. Je zároveň modernou metropolou s bohatou históriou s pevnosťami, palácmi, múzeami a farebnými trhoviskami.

2. deň:
Začneme spoznávaním neďalekého Diriyah, ktoré bolo v minulosti hlavným mestom. Nachádza sa tu štvrť Al Turaif, postavená z nepálených tehál, zapísaná aj na zozname UNESCO. V Národnom múzeu sa dozvieme o bohatej minulosti Saudskej Arábie a navštívime aj historické centrum kráľa Abudlaziz, ktoré vystavuje artefakty z rôznych období. Čaká nás hlinená pevnosť Al Masmak z 19. storočia, ktorá je symbolom zjednotenia krajiny. Prejdeme sa tradičným trhom Al-Zal, kde nechýbajú arabské parfumy, šperky či voňavé korenie.

3. deň:
Presunieme sa na letisko a odlet do mesta AlUla, ktoré je jednou z najznámejších historických lokalít krajiny s nádhernými kamennými a púštnymi scenériami, kde neobídeme slávnu skalu v podobe slona Jabal AlFil. Červený pieskovec a milióny rokov erózie, sú tu skutočne pôsobivé a vytvárajú zaujímavé tvary a postavy. Spoznáme kamenné mesto Dadan, ktoré bolo hlavným mestom starých kráľovstiev Dadan a Lihyan, datujúcich sa už do obdobia 9. storočia p.n.l. Nachádzajú sa tu hrobky vytesané do skalných masívov. Najznámejšia je Levia hrobka.

4. deň:
Svoje brány nám otvorí jedno z najznámejších miest v Saudskej Arábii, Madain Saleh, ktoré nechýba ani na zozname UNESCO. Je to miesto, ktoré obývali a postavili najskôr Nabatejci, ktorí ho nazývali Hijra. Po jordánskej Petre, bolo práve toto mesto ich druhým najväčším. Nachádza sa tu 111 monumentálnych hrobiek, z ktorých 94 bolo vyzdobených zaujímavými fasádami. Najmenšia hrobka je vysoká 2,7 metra ale tá najvyššia dosahuje až 21 metrov. Práve tu pod holým nebom nájdeme „knižnicu Saudskej Arábie“, kde sú na skalnom masíve Jabal Ikmah vytesané tisíce nápisov, ktoré sa datujú do obdobia 1. tisícročia p.n.l. Ponoríme sa aj do spleti starého mesta AlUla, ktoré je labyrintom ulíc lemovaných hlinenými domami, pevnosťou z 10. storočia, neďalekou oázou ako i umeleckou štvrťou AlJadidah s obchodmi a galériami.

5. deň:
Z AlUla sa presunieme do slávnej Mediny, ktorú preslávil prorok Mohamed. Nachádza sa tu hlavná mešita, ulica Qiba, na ktorej konci stojí mešita s rovnomenným Qiba. Hlavná mešita aj Qiba sú v histórii islamu veľmi významné. Tu prorok Mohamed žil a je i pochovaný. Dozvieme sa ako sa mesto stavalo 1400 rokov. Mešity sú sprístupnené len pre moslimov. Prejdeme sa po pešej zóne, kde je veľa tradičných obchodov a vychutnáme si miestne špeciality.

6. deň:
Veľkým zážitkom bude presun vlakom do mesta Jeddah, ktoré miestni nazývajú jednoducho Al Balad, čo značí „mesto“. Založené bolo už v 7. storočí a preto sa pýši uličkami, kde obchodníci predávali svoj tovar, mešitami a krásnymi domami, pričom navštívime aj interiér domu, ktorý je na zozname UNESCO a to pre svoj jedinečný dizajn okien a dverí. Uvidíme prvý hotel v Jeddah ovplyvnený talianskou architektúrou a vôbec prvú školu v Saudskej Arábii. Nachádzajú sa tu i domy postavené s použitím mušlí a kameňov. V týchto starých domoch kedysi sídlili slávne rodiny, ktoré hostili kráľa Abdulaziz pri jeho návšteve mesta. Na trhu ochutnáme tradičné jedlá, kávu či čaj.

7. deň:
Voľný program v Jeddah.

8. deň:
Prišiel čas rozlúčky s touto dlhé roky neprístupnou, ale krásnou krajinou. Z Jeddah preletíme do Rijádu a následne nás čaká odlet do Viedne.


Ubytovanie:
3* hotely

Stravovanie:
Raňajky, 6x obed, 6x večera


Doprava:
Letecká


Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu z Viedne vrátane servisných a letiskových poplatkov. 2 miestne prelety. Transfer BA – letisko – BA. Miestne transfery. 7x ubytovanie v 3* hoteloch s raňajkami, 6xobed, 6x večera. Presun vlakom. Vstupy a výlety. Miestneho sprievodcu a sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Vstupné vízum. Stravu a nápoje neuvedené v programe. Povinné prepitné pre miestnych sprievodcov a vodičov 50 EUR/osoba (platba na mieste sprievodcovi). Cestovné poistenie.

Poznámka:
Zmena programu vyhradená. Program v jednotlivé dni sa môže prehadzovať v závislosti od miestnych sviatkov a voľných dní.

Generované systémom ProfiTour