Krajiny

Zobraziť všetky »

Výsledky Vášho hľadania sú usporiadané  podľa kompletnej ceny (včítane povinných príplatkov)
(Dobrá rada najjednoduchšie otváranie jednotlivých ponúk,  aby sa Vám nezavrela celá ponuka, je týmto spôsobom: kurzor nastavte na Vami vybraný termín * pravým tlačíkom KLIK * a v tabulke čo sa Vám otvorí KLIK na "otvor v novom okne")
späť na vyhľadávaciu tabuľku TU                                                    Kontakt na CK TOPAS : TU

Arménsko-Gruzínsko - zájazd na Kaukaz

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1253789
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

Porovnajte s nami kultúru dvoch kaukazských krajín. Spoznáme Arménsko a Gruzínsko.

Navštívime mestá Jerevan, Tbilisi, historické pamiatky a architektúru (UNESCO). Skvelé jedlá, vína a samozrejme koňaky. A Kaukaz nás uchváti svojou mohutnosťou a nádhernými výhľadmi.

Kaukaz má svoje čaro - divokú prírodu, ale aj temperamentné osídlenie. Odjakživa stojí na obchodných cestách z východu na západ a zo severu na juh. Zažil svoje pády, ale aj znovuzrodenia. Fascinuje prírodou a výhľadmi do nekonečna, ale aj architektúrou starou ako samotné ľudstvo.
----------------------------------------

PROGRAM ZÁJAZDU
1. deň

Odlet do Arménska
Stretneme sa spolu na letisku vo Viedni, odlet a po prílete transfer do hotela v Jerevane.

2. deň

Antický chrám Garni, kláštor Geghard (UNESCO) + pečieme arménsky lavaš
Po raňajkách v hoteli odchádzame do obce Garni (cca 28 km od Jerevanu), kde  sa nachádza antický chrám v iónskom slohu. Je to jediná antická stavba s kolonádou na území Arménska. Chrám v Garni bol postavený pravdepodobne v roku 77 n. l. ako chrám slnečného boha Mihira. Podľa inej hypotézy ale išlo o hrobku a vďaka tejto skutočnosti stavba po prijatí kresťanstva v Arménsku unikla ničeniu pohanských chrámov. Chrám bol zničený počas zemetrasenia v roku 1679, k jeho obnove došlo v rokoch 1969-1975.

Kláštor Geghard sa spomína už vo 4. st., ale jeho hlavná kaplnka bola postavená až v roku 1215. Kláštorný komplex tvoria kaplnky a hrobky, z ktorých je väčšina vytesaná do skaly horského masívu. Názov Geghard v preklade z arménčiny znamená oštep a je pripomienkou toho, že sa tu po stáročia uchovávala kopija, ktorou bol podľa legendy zranený Ježiš Kristus. Kláštor je jednou z arménskych pamiatok zapísaných do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Dnes nás miestne žienky naučia piecť aj tradičný arménsky chlieb – lavaš, aj typické jedlo chorovac.  

Poobede po návrate, kto bude mať záujem, múže navštíviť "Vernisáž" - tak nazývajú miestny trh umenia, kde si môžete kúpiť skutočné veľmi pekné suveníry/umelecké diela miestnych umelcov. Strieborné a zlaté šperky, arménska keramika, obrazy, typické arménske bábiky v národnom odeve, krčahy s vínom a mnoho iného...

Večer  ak budú sily stačiť, sa ešte prejdeme po meste okolo hudobnej fontány.

3. deň

Jerevan ako na dlani

Po raňajkách sa stretneme na recepcii a začíname spoznávať Jerevan. Dnešný deň zasvätíme hlavnému mestu Arménska.

Jerevan vznikol ako malá osada na brehu rieky Hrazdan pred viac ako 2800 rokmi a je jedno z najstarších hlavných miest na svete. No moderný Jerevan je však viac než len mesto so starobylou kultúrou. Turistom sa predstaví svojou príjemnou atmosférou, chutnou kuchyňou, historickými pamiatkami, ale aj príkladmi modernej architektúry.

Počas exkurzie po centre mesta uvidíme najväčšiu arménsku katedrálu sv. Gregora Osvietiteľa, budovu Národného divadla, opery a baletu, Modrú mešitu, park 2800. výročia Jerevanu, Tsitsernakaberd  - memoriálny park, pamätník arménskej genocídy, terasovitú monumentálnu Kaskádu s vyhliadkami na mesto a ďalšie významné pamiatky.

Poobede navštívime "Vernisáž" - tak nazývajú miestny trh umenia, kde si môžete kúpiť skutočné veľmi pekné suveníry/umelecké diela miestnych umelcov. Strieborné a zlaté šperky, arménska keramika, obrazy, typické arménske bábiky v národnom odeve, krčahy s vínom a mnoho iného...

V podvečer  sa ešte prejdeme po meste okolo hudobnej fontány.

Večer nás čaká "Arménsky večer" s ich typickou hudbou a jedlom - degustujeme Arménsko.

4. deň

Kláštory Chor Virap a Noravank a degustácia arménskych vín v dedinke Areni
Po raňajkách v hoteli budú naše kroky smerovať na juh. Ale najskôr ešte pred cestou degustujeme arménske brandy v starom závode z 19.storočia. Dozvieme sa jeho históriu, ale aj to čo sa vyrába v závode dnes a samozrejme pozrieme si aj pivnicu so sudmi s brandy, kde majú svoje "súdky" prezidenti a osobnosti z celého sveta.

Po degustácii nasadneme do mikrobusu a vydáme sa na juh pod horu Ararat. naša prvá zastávka bude v kláštore Chor Virap, ktorý je hlavným symbolom prijatia a šírenia kresťanstva v Arménsku. Odohrávali sa tu najvýznamnejšie udalosti raných arménskych dejín. Z kláštora sa nám otvára nádherný výhľad na legendárny biblický vrch Ararat.

Neďaleko kláštora Chor Virap, na okraji úzkej kľukatej rokliny, sa nachádza ďalší kláštor Noravank. Súčasťou kláštora, ktorý je obklopený strmými červenými útesmi, je jedinečný dvojposchodový kostol Svätej Matky Božej.

Po kláštoroch je čas vychutnať si dobré arménske víno. Navštívime obec Areni (práve v tejto oblasti rastie lokálna odroda viniča Areni), kde sídli množstvo malých a stredných vinárstiev. V jednom z nich nás čaká komentovaná prehliadka s degustáciou.

Ale ešte pred touto degustáciu si odsdkočíme do starej jaskyne, kde sa našla najstaršia topánka na svete. Neveríte? Poďte sa o tom presvedčiť s nami...

Degustácia vína -  platba na mieste 8€/osoba/ podľa počtu vína
obed v miestnej reštaurácii - cena 15€ - platí sa na mieste, je to komplexný obed s nápojmi

5. deň

Jazero Sevan, kláštor Sevanavank, Dilidžan , transfer do Gruzínska + večer degustujeme Gruzínsko

Po raňajkách sa - vyberieme sa na sever krajiny. Tu je modrooká kráska Kaukazu – jazero Sevan. Sotva sa nájde niekto, koho by krása tohto horského jazera nenadchla. Okrem toho sa tu nachádza jeden z najvýznamnejších kláštorov Arménska – Sevanavank s jeho nádhernými výhľadmi na jazero.

Ďalej navštívime Dilidžan, ktorý je pre svoju krásnu prírodu jedným z najvyhľadávanejších miest oddychu miestnych obyvateľov. Pre svoje lesy a hory dostal Dilidžan názov Arménske Švajčiarsko.

Poslednou zastávkou štvrtého dňa budú najvýznamnejšie kláštory stredovekého Arménska – Hagharcin a Gošavank.

Po tejto prehliadke transfer do Gruzínska minibusom.

Nocľah v hoteli v Tbilisi.


6. deň

Spoznávame Tbilisi
Vyberieme sa na pešiu vychádzku mestom. Dozvieme sa veľa zaujímavého o jeho histórii, ale aj prítomnosti. Prejdeme sa krásnym historickým centrom, budeme obdivovať typické vyrezávané balkóny Tbilisi, dozvieme sa veľa o typickom spôsobe života Gruzíncov.

Naše kroky vedú k rieke Kura na nový Most Mieru. Je to nový symbol Tbilisi, ktorý skvele zapadol do panorámy starého Tbilisi. Najstaršou pamiatkou je chrám Ančiskhati, ktorý má viac ako 1000 rokov a bol postavený cca v 6. storočí. Nad mestom sa hrdo týči aj najväčší pravoslávny chrám na svete, chrám Sameba. Lanovka, ktorú postavili ešte v roku 1905 a pred pár rokmi bola zrekonštruovaná, nás vyvezie nad hlavné mesto na Svätú horu Mtatsminda, kde si urobíme krásne autentické a fotogenické zábery na staré mesto Tbilisi.

Všade okolo vás budú obchodíky kde si nakúpime darčeky a suveníry. Kto bude chcieť, môže sa s nami vybrať na veľký zlatý trh, kde si môže nakúpiť zlato alebo striebro v skutočne nádhernom spracovaní miestnych majstrov za neuveriteľne nízke ceny alebo sa len tak počudovať nad týmto fenomenálnym trhom. Info u sprievodcu CK ma3oska travel.

Večer je možnosť ísť do miestnych sírových kúpeľov, ktoré už v 19. storočí navštevovalo veľa významných osobností. Info po prílete u sprievodcu CK ma3oska travel.

7. deň

Kachetia - vinohradnícky región, degustácia vín

Po raňajkách odchádzame do kraja božského gruzínskeho moku - vína. Región Kachetia je známy nielen svojim vínom, ale aj históriou a výhľadmi na kaukazskú prírodu.

Naša prvá dnešná zastávka bude v meste lásky a zaľúbených Signagi. Mesto sa nachádza v kaukazských horách a výhľady, ktoré uvidíme, sú neuveriteľné. Mnohým z vás možno bude  pripomínať európske, skôr tie talianske, mestečká v horách.  Panoráma Alazanskej doliny vám poskytne pohľady na Gruzínsko v inej dimenzii. Patrónkou Gruzínska je svätá Nino je a my navštívime aj kláštor v Bodbe, kde je pochovaná. Prameň, ktorý neďaleko vyviera, je údajne liečivý a my si doprajeme dúšok z jeho živej vody doprajeme. Pokračujeme do dedinky Veliscikhe, kde si užijeme pravú gruzínsku pohostinnosť a degustáciu ozaj kvalitných gruzínskych vín.

A aby sme len tak nesedeli a nepopíjali, vyhrnieme si rukávy a pripravíme si gruzínsky chlieb a gruzínske čurčchely - že neviete čo to je? Dozviete sa na zájazde a my vám garantujeme, že každý z vás si pár kúskov kúpi aj domov.

Podvečer návrat do Tbilisi a sírnaté kúpele priamo v meste. Aj takto chutí Gruzínsko!

8. deň

Gruzínska vojenská cesta - dnes opäť veľmi atraktívny program

Po raňajkách začneme naše putovanie po starej gruzínskej vojenskej ceste. Cestou sa zastavíme v starom hradnom komplexe pevnosti Anauri, ktorá bola rezidenciou  Aragvetských kniežat. Bola vybudovaná v 16-18.stročí a týči sa nad malebným jazerom Žinvali, ktoré obmýva kaukazské horské brehy. Opäť neuveriteľné pohľady... Pevnosť s chrámami  a vežami je označovaná za jednu z najkrajších v Gruzínsku (nielen, podotýkame). Najstarší chrám Bohorodičky je ešte z 10.storočia.

Pokračujeme ďalej atraktívnou cestou cez Krestovský priesmyk so zastávkou na vyhliadke pod názvom Družba národov. Pohľad do hlbokej rokliny Kaukazského chrbta stojí za to. Až vás zamrazí... Pokračujeme do Kazbegi a odtiaľ na džípoch k chrámu svätej Trojice do výšky 2170 m.nm. Pokiaľ je výborné počasie uvidíme posvätnú horu Kazbek a nádherné fotogenické panorámy kaukazských hôr.

Po týchto pohľadoch sa vraciame plní dojmov do Tbilisi, kde nás čaká opäť niečo výnimočné - pravý folklórny večer.

Dnes veru naše emócie dostanú zabrať!

Neskorý návrat na hotel.

9. deň

Tbilisi - Mccheta/gruzínsky Jeruzalem - Gori/Stalin - Kutaisi

Raňajky a po raňajkách sa odubytujeme a ideme ďalej spoznávať "Chute a krásy Gruzínska".

Začneme chrámom zo 6. storočia - Svetitcchoveli, kde uchovávajú hlavnú kresťanskú relikviu - chitón (suknicu) Ježiša Krista, v ktorom bol ukrižovaný. Ďalší chrám je zo 7. storočia a volá sa Džvari a bol postavený na sútoku riek Aragvya a Kury. Pohľad, ktorý vás opäť unesie do inej dimenzie... ?j toto je Gruzínsko.

Mestečko Mccheta je staroveké mestečko, ktoré bolo v minulosti hlavným mestom krajiny. Čo dom, to pamiatka - v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Pokračujeme do Gori. V tomto mestečku je múzeum Josifa Vissarionoviča Stalina - tu sa narodil. Mestečko má veľmi pohnutú históriu. Bolo viackrát dobité, ale vždy sa postavilo z ruín. Samotné múzeum Stalina bolo vybudované ešte pred začiatkom 2. svet. vojny - v roku 1937. Nájdeme tu veľa artefaktov, ale aj informácií zo života Stalina a jeho rodiny, ktorá tu žila v prenajatom domčeku/izbe.

Na záver nášho dnešného putovania sa ešte zastavíme v Uplisciche - pevnosti vysekanej v skale - v jednom z prvých miest v Gruzínsku - vybudovanom v 2. - 1. storočí p.n.l. Pevnosť/jaskyňa bola veľa krát prebudovaná a nakoniec cca v 19. storočí opustená. A práve táto časť krajiny poskytuje archeológom veľmi podrobné informácie o histórii Gruzínska.

Ubytovanie sa v Kutaisi.

10. deň

Odlet domov

Raňajky a transfer na letisko Kutaisi - odlet domov
------------------------

Cena zahŕňa:

spiatočnú medzinárodnú letenku Viedeň-Jerevan / Kutaisi-Viedeň
1 ks príručnej batožiny do 10 kg (55x40x20 cm) a 1 ks malej príručnej batožiny (35x20x20 cm)
ubytovanie v centre Tbilisi a Jerevanu
transfer z letiska v Jerevane a na letisko v Kutaisi,
transfery počas programu zájazdu,
vstupné do múzeí počas programu,
degustáciu arménskych vín a workshop – pečenie arménskeho chleba,
degustácia gruzínskych vín a workshop – gruzínska kuchyňa,
gruzínsky folklórny večer,
slovenského ma3oska sprievodcu, ktorý je vám počas celého pobytu k dispozícii,
certifikovaného miestneho sprievodcu
poistenie CK voči úpadku

Cena nezahŕňa:
1 ks príručnej batožiny do 10 kg (55x40x20 cm) a 1 ks malej príručnej batožiny (35x20x20 cm)
podpalubnú batožinu do 20 kg (možnosť rezervovať pri kalkulácii zájazdu)
poistenie účastníkov zájazdutransfer na / z letiska Viedeň;
degustáciu arménskych koňakov;
návštevu sírnych kúpeľov v Tbilisi;
príplatok za jednolôžkovú izbu;
možnosť ubytovania v izbe vyššieho štandardu, resp. v 5* hoteli podľa požiadaviek a aktuálnej ponuky;
všetko, čo nie je zahrnuté v časti „cena zahŕňa“.

Informácie a doplnkové služby
Zájazd začína a končí na letisku Viedeň-Schwechat
CK nezodpovedá za prípadné zmeny letových časov v rámci rovnakého dňa odletu. Letové časy sú orientačné a budú potvrdené 7 dní pred odletom.
CK ma3oska travel si vyhradzuje právo na úpravu termínov v dôsledku zmeny letového poriadku letovej spoločnosti a právo na zmenu poradia dní/programu.
Minimálny počet účastníkov zájazdu: 10 osôb





Generované systémom ProfiTour